Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Latte Nedir? Nasıl Yapılır?

20-01-2023 14:28
Latte Nedir? Nasıl Yapılır?

Latte nedir, nasıl yapılır?

Espresso bazlı kahveler arasında en popüler olanlardan biri: Latte / Caffé Latte. Gerek yumuşak içimi gerek sanatıyla ayrı bir kültür oluşturan ‘Latte’, İtalyanca’da süt anlamına gelmektedir.

İtalyan kökenli Caffé Latte, günümüzde dünyanın her yerinde tüketilmektedir. Peki Caffé Latte nasıl yapılır?

Caffé Latte, espresso üzerine süt eklemesiyle elde edilir. Öncelikle normal espresso yapımına geçilir. Taze öğütülmüş kahveden (7-9 gr önerilir) single espresso hazırlanır ve ardından buhar yöntemiyle süt ısıtma (70-72 derece önerilir) işlemine geçilir. Isınıp krema haline gelen süt, hazırlanan espresso’nun üzerine dökülür. Caffé Latte içime hazırdır.(Süt kahve oranı 1/7 kabul gören aralıktır)

Klasik espresso makinesinin yanı sıra Moka Pot ve Minipresso yardımıyla hazırlayacağınız kahvelere süt ekleyerek profesyonel Latte lezzetine yakın tatta kahveler elde edebilirsiniz.

Latte Sanatı Nasıl Ortaya Çıktı? 3D Latte Sanatı Nedir / Nasıl Yapılır?

Avrupa’da yüzyıllardır beraber tüketilen süt ve kahvenin sanata dönüşmesi -anlatılan hikayeye göre-David Schomer ile başlıyor. Schomer ile aynı zamanlarda İtalya’da Luigi Lupi adlı bir adamın da latte sanatı üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. İlk kimin başlattığı net olarak bilinemese de David Schomer’in latte sanatındaki başarısı inkar edilemez bir gerçek. Latte üzerinde bir klasik haline gelen kalp şeklinin de mucidi olan Schomer, kahvenin üzerine süt kremasını eklerken tesadüfi şekilde kahveye benzettiği şekli 1989 sonbaharında mükemmel hale getirdiğini belirtiyor.

Latte sanatı Schomer döneminden bugünlere büyük gelişme kaydederek aktarıldı. Klasik bir sütlü kahve ile yapılması mümkün olmayan sanat, sütün köpürtülüp doğru kıvamdaki krema haline getirilmesiyle uygulanıyor. Latte sanatı, ‘sanat’ın yanı sıra ‘bilim’le de iç içe. Süt hakkında bilimsel donanıma sahip olmaya ve bu bilgiler doğrultusunda yapılan uygulamalara dayanan sanatın temel kaynağına ‘süt bilimi’ de diyebiliriz.

Sütün buhar yöntemiyle hızlıca ısıtılması yoluyla fiziksel özelliklerinin değişmesi sonucu oluşan mikro köpük (microfoam),  latte sanatında kullanılacak vazgeçilmez malzemeyi oluşturuyor. Yağ, şeker ve proteinden oluşan süt, buhar yöntemiyle ısıtıldığında içindeki yağ ve şeker parçaları daha küçük parçacıklara ayrılarak kıvamın yanı sıra sütün lezzetini de daha tatlı hale getiriyor.

Avustralya ve ‘Flat White’ geleneği / Flat White nasıl yapılır?

Avustralya kökenli Flat White, latte ve cappuccino’ya olan benzerliğiyle dikkat çeker. Ristretto (normal espresso’nun yarı hacmindeki koyu espresso) ya da espresso üzerine süt kreması eklenerek yapılan Flat White, latte ve cappuccino’ya göre daha küçük bir fincanda servis edilir.

Sütün pürüzsüz yumuşaklıktaki kremasıyla ristretto’nun yoğun sert tadının birleşiminden doğan Flat White, Avustralya kültürünün yanı sıra dünya genelinde de ciddi bir yayılım göstermiştir. Görünüm ve temel hazırlama yöntemi olarak latte ve cappuccino ile benzerlik gösteren Flat White’ta, latte ve cappuccino’da olduğunun aksine yoğun hissedilen süt değil espresso tadıdır.

Peki Flat White nasıl yapılır?

Öncelikle espresso bazlı bir kahve çeşidi olduğundan tercihe göre ristretto ya da espresso yapımına geçilir. Hazırlanan ristretto üzerine uygun sıcaklık derecesinde köpürtülmüş süt kreması eklenir ve Flat White servise hazırdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.